Thursday, November 22, 2012

Doakan Kesejahteraan dan Keselamatan Mereka



Memula skali, thanks sesangat kat korang2 yg BW belog ida dan follow. Ida tau ada yg datang dari segmen kat belog Apakah? Thanks sesangat dan naty in shaa Allah, ida akan terjah korg2 dan follow balek cuma amek masa sket lah yea...teeheeee :D


Alhamdulillah, dah hampir 2 bulan ida dengan gelaran baru ni. Memula dulu memang sgt2 blurr, blank, tingtong dan sebagainya lah. Ida sampai give up nak buat mcm2. Yea lah, mana nak cari bahan tok tesis lagi, buat tesis lagi, artikel, pas2 ngan tanggungjawab baru ni lagi. Memang rasa hidup berputar 360 dari biasa2 kepada luar biasa...adoi la. Tapi pape pon, semua 2 ajar ida macam mana nak manage masa ngn lebih baik sbb sblom neh, masa bnyk abis ngan tgk tv jer..heee :p  Tapi, sekarang, ida suka apa yg ida rs sbb wlopn tkejar2, tapi ilmu + pengalaman yg ida dapat 2 sangat2 berharga. 


Setakat neh, dah banyak jugak lah program + aktiviti yg ida join. Kalo dulu, dah tetapkan dalam aty, tym master neh xnk join pape dah, nk fokus jer lagi kat studi. Cukuplah tym degree ida dah join macam2 tp tup2, dalam masa beberapa minit jer (waktu kejadian 2 lah), hidup ida terus bertukar..hahaha. Sekarang ni lah ida tp tetap ida yg sm yea mcm dulu cuma masa jer makin terhad ^_^. Cuma, ada kwn2 rapat yg komplen ida dah kurang ms ngn dowg. In shaa Allah ida try bg masa kt korang2 blek yea cm dulu sbb act. ms tok diri sendiri pon kurang...hehe.


Okies, dah panjang lebar ida bebel2. Sebenarnya ida nk ajak korang2 yang baca neh semua berdoa untuk sahabat kita di Gaza. Kita sepatutnya bersyukur tinggal kat dalam negara yg aman mcm Malaysia neh. Bayangkan kalo kita ada kat tempat dorg semua, xtau lah sama ada sekarang neh kita masih bernyawa lagi atau x. Jadi, apa salahnya, kalo kita sedekahkan sedikit rezeki yang ada untuk mereka2 di sana dan kalo rasa terbeban dengan semua 2, x salah untuk kita doakan mereka. 


Lagi 1, ida nak ajak korang2 semua lakukan solat hajat. Walaupon kita ni berlainan tempat, tapi niat kita tetap sama, nak doakan kesejahteraan dan keselamatan mereka yang sedang diserang. Malam ni jugak, USM akan buat solat hajat perdana dan sapa2 yg ada sekitar penang, ida jemput datang untuk kita sama2 melaksanakannya...in shaa Allah. :)


program malam ni ^_^


Sama-samalah kita berganding bahu, bersatu untuk menentang musuh yang semakin berleluasa neh. Jangan hanya pentingkan diri sendiri dan hanya pk diri sendiri tapi cuba letak diri kita di tempat mereka. Mereka sendiri x minta untuk diperlakukan sedemikian rupa namun itulah yg terjadi. Isu ni bukan hanya melibatkan agama, sebaliknya merupakan isu sejagat. Sifat kemanusiaan itu penting dan itulah yg harus ditunjuk oelh setiap kita sebagai tanda menentang perkara yang berlaku.


p/s : jom kita sama2 berdoa dan melakukan solat hajat untuk kesejahteraan dan keamanan mereka di Gaza ^_^

2 budak tomeiii:

Mk Syahir said...

sama-sama kita teruskan berdoa dan hulurkan bantuan kepada rakyat Palestine...InsyaAllah

anyway..tak nampak pon blog Apakah? dalam bloglist awak..teehee :p

✿A I N A A✿ said...

sis ambil master ye dear?? wahh hebat2.... semoga berjaya menggapai kejayaan....

Am always pray for them... sedihkan tengok saudara kita kat sana.. hurmmm