Friday, July 20, 2012

Single Bukan Bermakna Hilang Kasih Sayang


Hari ni hari Jumaat. Yup, semua org tau dan hari ni ida nk bebel2 sket sbb dh lama x bebel kat belog neh. Asik bebel2 kat tesis 2 jer. Rasanya tesis 2 pon da x larat nk tengok muka ida..huuu. Ida nak kongsi benda ringan (ringan ke??) dgn semua dr apa yg ida nmpk kt sekeliling ida (tmasuk ida gk...ngeee).


Isu yg ida nk kongsi hari pasal single. Ya, skali lagi SINGLE hokey. Single ni sama lah jugak sorang2, sendirian berhad. Single kat cn bermaksud pasangan yea. Bukan melibatkan family eh. Selalu kita dengar orang cakap cmni - 



Orang A: Hai, boleh berkenalan
                                                       Orang B: Boleh
                                                        Orang A: Dah ada pakwe belum??
                                                     Orang B: Belum a.k.a single
                                                    Orang A: Tipu lah
                                                       Orang B: Bila masa tipu??
                                                     Orang A: Takkan orang macam ni xda pakwe kot
                                                       Orang B: Terpulang nak percaya atau x

*dialog normal yg kita bese dengar..heh


Ok, berbalik kepada apa yg ida cakap kan tadi, tipu ke bila sorang pompuan cakap dia masih belum berpunya (dalam konteks pasangan). Apa pelik sangat ke?? Pada ida normal benda2 2 semua sebab xkn senang2 jer kita nak accept seseorang. Tapi, kalo kita tau yg dia sememangnya baek, xsalah kan.


Selalunya, yang tanya macam neh kebiasannya budak2 remaja lah. Tapi, ada jugak orang2 yg umur around 20s yang buat benda yang sama. Apa salahnya, bila pompuan 2 cakap yang dia belom berpunya dan kamoo lelaki accept. Dari situ, dapat terjalin perkawanan..erk pelij..persahabatan.


Hakikatnya, pompuan mana yg suka bila dikatakan single. Tak ada mana2 pompuan pon yg xnk kasih sayang dari sorang lelaki. Semua nak cuma cepat atau lambat jer. Pada ida, tak jadi isu pon kalo sorang pompuan 2 masih xda pasangan sebab Allah dah janjikan jodoh buat kita sejak kita berusia 4 bulan dalam kandungan. Cuma, kedatangan jodoh 2 jer yg kita tak tahu bila. Kalo cepat, alhamdulillah tp kalo lambat, jangan berhenti berharap sebaliknya sentiasa berdoa kepada Allah kerana hanya Dia yang tahu rahsia disebaliknya. 


Pada semua di luar sana, xkesah perempuan mahupon lelaki, menjadi single tak salah dan tak berdosa pon (ida pon single mingle jugak..haha) tapi sebenarnya single ni memberi ruang dan peluang untuk kita lebih mengenali dan mencintai diri sendiri. Biarlah pada pandangan orang lain kita mungkin nampak x hot tapi biar hot di mataNya. Jangan cepat putus asa dan mengalah bila xda sapa2 pon yg nak kat kita atau nk jadikan kita ni pasangan a.k.a kapel, tapi bersyukur sbb Allah nak kita jaga diri kita untuk yg halal. 



p/s : ida menanti sapalah other half ida 2..insyaAllah..doakan yea ^_^


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK 1433H
HARAPNYA RAMADHAN KALI INI MEMBAWA 1001 KEBERKATAN
KEPADA KITA SEMUA

IDA MOHON AMPUN DAN MAAF KEPADA SEMUA
ANDAI IDA ADA TERSALAH, TERKASAR DAN LAIN2 
DARI SEGI PERBUATAN ATAU PERTUTURAN
SELAMAT BERPUASA ^_^

36 budak tomeiii:

Mrs Lurve said...

single tue ok, xde pe2 masalah pun, cuma org kita nie bila single, diorg selalu pk mcm2. single tue sbnrnya peluang utk kita melengkapi diri, mepelajari ilmu jika berpasangan kelak..

Sue-Rya Qistina said...

setuju dgn pernyataan ieda. hehehe. selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat ieda juga :D

Miss Hidy said...

moga our other half akan menjelma suatu ketika nti..bersabarla menanti sahabat..=)

caliph shuriken said...

owh, kembara mencari cinta yer, hikk..

ehh, selamat berpuasa ^^

fieda said...

selamat berpuasa...ye mmg betul dialog tu ieda..

9n0L4 said...

tu ayat bese nak ngorat je tu. hee.

Remy hazza said...

semoga bertemu the other half for balance the life..... but make sure ...the other half kena fixed ler....
terlebih atau terkurang....itu yg nak kita betulkan......

Pondok Usang said...

Salam Ramadhan dan Selamat berpuasa dik.. =)

izz iizza said...

jadi single kadang lagi seronok..xde org nk control..hihi

selamat berpuasa..:)

Edy Fee said...

hahaha mmg standard ayat knal muole2 tu...haha last2 suka hati la nak caye ke tak

Kancil 8349 said...

apapun...ia terpulang pada tafsiran masing2...semoga kamu bertemu dengan orang di sebelah kamu...salam ramadhan daripada kancil di Tawau

Tentang Kita said...

semoga kamu bertemu dgn pemilik hati yg akan melengkapkan hidup kamu....

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

slmt brpuasa ieda;)

misshannajr said...

akak umur dah 28 tahun still single n i'm ok with the title..hehe better dari widow kot kihkih gurau jer..mgkn Allah nak bg kita peluang perbetulkan mana2 yg kurang lg sebelum masuk ke alam perkhawinan :D positipppp!

tirahzairi said...

betul tue...tirah pon single...erkkk...

#selamat berpuasa

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

semoga cepat bertemu dgn mr right ye dik ;)

bai baizura said...

haha. hope jumpe jdoh yg sesuai boleh sare due.kihkih:P

IntaNBerliaN said...

dialog tu betoi tu.. akak pnh kne.. :-)

*salam ramadhan :-)

✿Lady Ainaa✿ said...

setengah org fikir, single ni orang yg tak laku..masyaAllah... single ni bgus sbb Allah nk bg kita dengan org yang betul2 terbaik utk kita....InsyaAllah sis akn jumpe another part of u soon, amin...

Arina Shamsul said...

singgah dan follow dari segmen Konspirasi Blogger Kreatif | Selendang Merah dan Ain Dzaya

M@W@R Q@SeH said...

semoga ketemu apa yg dihajati...salam ramadan ye

wahida said...

kadang2 berseorangan itu lebih baik drp berdua...

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

stuju sgt..single bkn kurg kasih syg..tp mnanti utk yg halal shj...skrg rmai yg couple xingt dunia..smua nmpk indah..bercinta lama la yg mmbuatkn psgn jemu bila kwin..dan bila dtg org br dlm hubungn,mula plik knp suami mudah jtuh hati kt org lain..sbb jemu! like my friends...ksian dia..huhu

Che Rosliza Che mat said...

setuju dgn pernyataan ieda. hehehe. selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat ieda juga :D

Che Rosliza Che mat said...

setuju dgn pernyataan ieda. hehehe. selamat menyambut ramadhan al-mubarak buat ieda juga :D

Hasrina said...

eh samalah kita pun single :)

NuRuL said...

setuju ngan entry ida ni.

sometimes single itu perlu untuk kita.. xsemestinya single itu xlaku tp mereka masih mampu untuk hidup seorang.. dan percayalah jodoh tu ada untuk semua manusia.. cuma masa je kita xtahu bila ianya akan datang..:)

SELAMAT BERPUASA..^_^

NuRuL said...

setuju ngan entry ida ni.

sometimes single itu perlu untuk kita.. xsemestinya single itu xlaku tp mereka masih mampu untuk hidup seorang.. dan percayalah jodoh tu ada untuk semua manusia.. cuma masa je kita xtahu bila ianya akan datang..:)

SELAMAT BERPUASA..^_^

zulhilmi tempoyak said...

i dr kecik single rsnya...hahahaha

Kancil 8349 said...

salam jumaat daripada kancil...

laskar pelangi said...

kadang2 single lagi best,tak yah nak kena jaga hati pasangan kan...takde lah rasa stress ;)
salam ramadhan.

Cinta Misteri said...

Btul tue, tk brmkna single itu sepi, kannn...tp lbh baek single dpd brpasangan yg menyakitkn hearty, kannnnnn.....

CiM doakn ida jmpa half of u yg akn completekn hidup u.

misz_eyza said...

eyza pun masih single...bila cakap xda sapa2 lagi, semua kata eyza tipu...tue yg kdg2 mls nak jawab soalan2 camnie...buat per la nak tipu kan kalau dah memang benda tue betul...

piko pink said...

single ke??hehe

iEdA said...

ALHAMDULILLAH...THANKS TOK SEMUA YG DOAKAN IDA..INSYAALLAH IDA KAN JUMPA OTHER HALF 2 1 HARI NATY..AMIN :)

*kdg2 jeles tgk org ada pasangan tp kita sowg2 jer x per, pasti kn ada 1 hari naty sbb skrg masih jadi rahsia Allah ^_^

khairul akmal bin azman said...

single bermaksud.. kita kene terus mencari pasangan terbaik.. masa tak pernah mencemburui kita....