Wednesday, January 25, 2012

Diet Untuk Golongan Darah O



Hye semua...pe kabo???chat x...hope chat la yea...jgn men kt lua sgt tau sbb skrg neh cuaca kn x menentu sgt
dlm kata pns terik pon bole hujan tb2..hehehe


Cuti CNY kali neh besh sgt sbb mmg terisi sungguh la ngn semua yg sweet2
ase nk senyum jer tiap masa sbb mmg ida hepi pon n tmbh besh sbb dpt mam char kuetiaw yg ida nk sgt 2...thanks ya bwk owg mlm td Onion Emoticon
cuti 4 hr neh mmg betol2 berguna n betol2 terisi lah...xda la bosan sgt nk ngadap dinding jer


Opsss, sowi dh terlari tajuk sket neh..hehehe...anggap jer lah 2 mukadimah dr pe yg ida nk bebel pasneh ya
yea la, cuti2 ni kompom la mkn pon men bedal jer n yg mn g kenduri plak kompom2 la kowg sebat jer kn semua yg ada... (cm ida gk la cuti neh dok mkn mcm2 jer...ikut jer mn owg nk bwk kn...hoho)


Diet???apa 2 diet???ramai sgt owg yg nak berdiet termasuk la ida yg keding neh (hokey msh x sedo diri!!!)
diet neh bkan lah perlu tahan lapo seharian tanpa makan pape hokey...2 bukan dh diet nmnyer tp nk merosakkan diri sendiri jer (x syg diri ke hape)



Okeh, kat ats neh, piramid makanan yg disyorkan oleh pihak berwajib...seboleh-bolehnya, klo nk dptkan hidup yg sihat + seimbang, follow lah rules neh ya sbb bl dh dtg pykit yg x diingini, sp yg susah klo bukan diri sendiri ye dak...hehe


Tp kali neh ida bkn nk citer sal piramid makanan neh bagai tp nk kongsi sket sal diet esp. utk org2 yg darah dia jenis O sbb ida pon darah O jgk ya..hehe


Ciri khas golongan darah O:
# memiliki sistem imunisasi yg lbh tinggi dr golongan darah jenis lain
# mudah mengadaptasi macam2 makanan
# disarankan melakukan aerobik utk hlgkan tekanan
# risiko untuk mendapat radang & kerosakan organ spt arthritis kalau makanan yg diambil 2 x sesuai

Menu untuk diet golongan darah O:
* disarankan makan makanan yg tinggi protien & karbohidrat* dibolehkan makan dgn menu daging, ikan, sayur-sayuran & buah* digalakkan kurang makan makanan padi-padian & kekacang

Makanan yang DILARANG untuk diet golongan darah O 
# gandum
# jagung
# kacang merah
# kacang kekacang
# kubis

Untuk tahu lebih lanjut, tgk la picta kt bawah neh k



Onion Emoticons


p/s : sm2 lah kita berdiet utk lbh chat....thanks ya incik google ^_^

13 budak tomeiii:

nurul_diya m. nor al-haj said...

bagi la info psl semua kumpulan darah...lg best..

cik ayuni said...

YUNI pun darah 0 juga

Si BuDaK KaChAk said...

mmg btol2 geng la kite ni smpai darah pun same group la...hehehe

Hans Mohd said...

ada dak diet untuk golongan yang takde darah?
muahaha!

~ieda~ said...

@nurul_diya m. nor al-haj:naty ida wat lg tok kmpln drh len plak yea...ni sbb ida pon drh O ^_^

~ieda~ said...

@cik ayuni:hehe...sm la kita kn ^_^

~ieda~ said...

@Si BuDaK KaChAk:yea ke...waaa mmg tol kita neh sm geng...besh2...sm jer kn ^_^

~ieda~ said...

@Hans Mohd:hahaha...2 nmnyer bedal jer nk mam pe pon...kikiki *_*

Sue-Rya AQ said...

hehehe..thanks for d tips!
saya blood O+..so, this tips is really good for me..
nak diet, kena follow d rules la kan.. :D

~ieda~ said...

@Sue-Rya AQ:yea ke...sm lah kita O+
yupz klo nk diet tp lbh pntg tok kshtn tbuh bdn kn...jd follow da rules ^_^

Si BuDaK KaChAk said...

@~ieda~ yup....bgus2...hehehe

~ieda~ said...

@Si BuDaK KaChAk:pasneh xtau pe yg sm lg kn...hehe

Friza Mardiana said...

ooh, tips seputar Diet Golongan Darah O yah? aku memang lagi cari-cari nih.
emm, itu cara diet nya makan 3 kali sehari atau bagaimana TS ?? mohon pencerahannya. ^_^ :*